24 februára 2011

Nezabudnuteľne nežný náramok


Ďalšia drobnôstka, blbôstka pre straku tak trošku posadutú módou. :)

Jednoduchý náramok z hnedej šnúrky, na ktorom sú zavesené roztomilé cingrlátka - kľúčik (must-have), drobný foťáčik (tiež must-have, aspoň pre mňa :-), nejaké gorálky a fotka nezábudky. Fotka je ukrytá pod sklíčkom (priemer 2cm) a uložená v kovovom lôžku striebornej farby.
Nezábudku som odfotila už dávno a fotku som upravila na falošný TTV, takže obrázok je tak jemne (romanticky) zrnitý. Náramok nájdete tu.


ps: objednala som nejaké ďalšie komponenty na bižutériu a plánujem, aj nafotiť nejakú sériu špeciálne pre fotobižu. porozprávať príbehy na malom rozmere (2-3cm maximálne), vytvoriť čačky-mačky, ktoré (ne)podliehajú móde svojským spôsobom a niečo vypovedajú aj o mne. to je výzva! uvidíme, čo z toho vzíde

22 februára 2011

Putovné ponožky


Mám ich doma už hádam 3 týždne a vždy bol nejaký dôvod, prečo som im ešte neurobila fotku a pretrhla tak niť. Dnes ale svieti slniečko, deti sú v škole, škôlke, posteli, a tak mám na pár hodín voľné pole pôsobnosti.

Pôvodný nápad bol vyfotiť ich vonku, niekde na ulici. Ešte pôvodnejší bol vytrepať sa do Nuenen k mlynu a tam spáchať zopár záberov. Ale toto som hneď zavrhla, lebo jednak trepať sa tam je čistá utópia, ale tiež nápad mi prišiel príliš podobný trpaslíkovi z Amélie. Aj keď podobnosť putovných ponožiek s trpaslíkom z Amélie nie je až taká vzdialená. Púť ponožiek začala 25.apríla 2010 u Hmky v Bratislave. Odtiaľ ponožky poputujú do rôznych kútov sveta. A všade, tak ako trpaslík z Amélie, si spravia fotku. Všetky ponožkové fotky si možno prezrieť na blogu fotomám.

Na druhej strane, keď už sú ponožky v Holandsku, tak nech je to poznať, aj keď ich nevytiahnem von. A tak som investovala 25 euro a kúpila pravé holandské dreváky. Aj tak ich chcem ako suvenír! :o)
No a už len vypratať kúsok podkrovia a urobiť zopár záberov tam. V podkroví sú zväčša biele steny, strešné okno, dobré svetlo.

Tak, konečne majú putovné ponožky nejaké fotky aj odo mňa. Tu sú teda putovné ponožky na (prvej) návšteve v Holandsku. (a teraz mi už len ostáva milé ponožky oprať, zabaliť a poslať ďalej...)


21 februára 2011

Jarná únava

Ani neviem ako, ale doľahla na mňa jarná únava. Nič sa mi nechce, nemám náladu, nemám motiváciu a nemám inšpiráciu. Blbé obdobie.
Ale asi sa na všetko treba dívať pozitívne - dni sa predlžujú a ja nevyzdvihujem deti zo škôlky a školy potme! Vonku začína byť teplejšie, a tak nepotrebujem šál a rukavice. Príroda sa prebúdza a ja viem, že tie nežné kvietky a lístky, ktoré sa nenápadne rozvíjajú, ma budú inšpirovať. Už len aby vykuklo slnko, aby som sa mohla konečne nabiť energiou a naštartovať svoj motor kreativity. Majte so mnou teda strpenie... snáď to už dlho nebude trvať.
Hľadáte tiež nejakú jarnú inšpiráciu a budete mať cestu okolo? Zastavte sa 24.3 - 20.5 v Keukenhofe a pozrite si prekrásne tulipánové záhrady a polia. Tam je fotografických príležitostí a námetov habadej!

11 februára 2011

Handmade domček pre fotky

Fotím, fotíš, fotíme. Produkujeme megabajty obrázkov. Kde však naše fotky bývajú? Najčastejšie na pevných diskoch počítača. Tie šťastnejšie nájdu svoj domov vo fotoalbumoch, fotoknihách, výstavné kúsky idú do rámu či na plátno a na stenu.
A čo tie obrázky, ktoré sú nášmu srdcu najbližšie? Do peňaženky? Hmm, môže byť (sama si vyberám peňaženku podľa toho, koľko fotiek sa mi za to priesvitné okienko pomestí :)
Ale ide to aj štýlovejšie! Schovať do medajlónika a dať na krk. Dve muchy jednou ranou - skvelý "fashion" doplnok, s ktorým možno nosiť fotku blízko pri srdci :)




Jemný náhrdelník s príveskom medailonu s mojou autorskou fotografiou Večná jar. Akoby u starej mamy nájdený :) Fotografia je profesionálne vyvolaná vo fotolabe na metalický papier Fuji Pearl a je prilepená pod kabošonom z číreho skla s priemerom 20mm. Staroverský (sťaby "vintage") medailónik striebornej farby má priemer 32mm a je umiestnený na dlhšej (+/- 78cm) jemnej retiazke. Zapínanie na karabínku je ozdobené jednou malou striebornou perličkou. Do vnútra sa dajú umiestniť dve fotografie.

Tento "must-have" :) módny doplnok nájdete v mojom fler obchodíku.

06 februára 2011

Zvýraznenie očí - postup pre Photoshop

Oprašujem staré múdrosti...

Niekedy potrebujeme dodať očiam fotografovanej osoby trošku iskry. Obyčajne to býva vtedy, ak si tvár nedosvetlíme odrazkou alebo bleskom (u mna je to dosť často, kto by tie haraburdy zo sebou furt vláčil..... :). Vtedy zvyknú byť oči tmavé, zatienené. No a toto je postup, ktorý som kedysi napísala na úpravu (zosvetlenie očí). Potrebujeme k nemu fotku a Photoshop. Ten môj je v angličtine, a tak niektoré výrazy ostanú nepreložené (lebo naozaj netuším, ako sú preložené v slovenskej verzii).

1. otvoríme si obrázok vo Photoshope
2. magnetickým lasom označíme oči (ja zvyknem označovať len dúhovku, ale možno označiť aj celé oko s bielkom)


3. nastavíme feather na +/- 3 pixely (treba sa pohrať s hodnotami a nájsť si najviac vyhovujúcu)

4. skopírujeme výber (ctrl+c) a vložíme DVAkrát (ctrl+v)

Do originálu nebudeme zasahovať, všetky úpravy budeme robiť vo vložených vrstvách. Najprv oči doostríme.

5. ideme do menu Filter -> High-pass filter


6. nastavime takú hodnotu, aby sme videli len okraje (ja nastavujem tak max 1.5px ale často končievam už na 0.8) oči sú sivé, ale to je v poriadku, v ďalšom kroku to zmeníme


7. nastavíme blending mode tejto high-pass vrstvy na VIVID LIGHT



Tak, to by sme mali, oči sú doostrené. Môžeme sa pohrať s priesvitnosťou vrstvy, aby toho doostrenia nebolo príliš. Toto doostrenie (teda zduplikovať vrstvu, high-pass filter, vivid light zmiešanie vrstiev) môžeme uplatniť aj na celý obrázok. Výhodou je, že sa skutočne môžeme pohrať so "silou" doostrenia jednak nastavením pixelov v high-pass filtri a aj nastavením priesvitnosti tejto vrstvy. Radšej sa s tým pohrať ako mať preostrené obrázky.

A teraz prichádza na rad samotné oživenie očí. Preklikneme sa do druhej vloženej vrstvy.

8. nastavíme jej blending mode na SCREEN, čím sa nám oči zosvetlia



9. hrany môžu vyzerať na niektorých miestach neprirodzene a rušivo


10. použijeme teda gumu a vymažeme alebo aspoň zmäkčíme tieto hrany, tak aby vlastne neboli viditeľné



11. nastavíme priesvitnosť vrstvy tak, aby oči vyzerali prirodzene. Najlepšie úpravy sú predsa tie, o ktorých nik nevie, že tam sú, ktoré obrázku prirodzene pomôžu a nie ho úplne zmenia



12. zlúčime vrstvy a obrázok uložíme



Hotovo! ;o)