20 apríla 2011

Čo vyliezlo z Rubikonu....

Vlastne ani neviem, aký mám k tomuto zaujať postoj. Na jednej strasne nadšenie, že dierková komora ako-tak funguje, že nejaké obrázky mi tá krabička z papiera urobila.
fotené podvečer a večer za slnečného dňa, expozícia od 1 sekundy do 4 minút

Na druhej strane rozmýšľam, prečo je to také neostré (možno zvlnený film, povedal chlapík vo fotoobchode) a prečo tá expozičná tabuľka na druhej strane Rubikonu je (podľa mňa) mimo. A hlavne, neviem si z týchto akože podarených záberov zobrať žiadne ponaučenie, že čo robiť teda nabudúce, aby to bolo lepšie. Pridať čas? Ubrať? Asi si zase vyrobím tabuľku na analógový exif :-D

dvojitá expozícia, časy: strom fotený za slnečného dňa 1 sekunda, ulica fotená tesne po západe slnka asi 45 sekúnd

Každopádne, musím fakt dávať pozor, aby som nezabudla pretáčať film. Možno by sa mi zišlo nižšie ISO.
Možno by stálo za to, prilepiť krabičku na gorila pod, aby to malo aký-taký statív. Alebo kašľať na celú krabicu, kúpiť second hand filmový foťák a fotiť s tým skink pancake objektívom, ako som spravila digitálne zábery?

Aspoň že som bola vo fotoobchode za hviezdu, sám majiteľ sa prišiel pozrieť na môj papierový foťák :-D

16 apríla 2011

Exponujem...






Vyfotila som prvý film!
Odpadu bude veľa. Najprv som nejako zle určila expozíciu, potom som pravidelne zabúdala pretáčať film. Ono to samozrejme nepretáča film!!!! Pripadám si ako blbec.
Navyše sa mi tam nejako nezmestilo 36 obrázkov. Bála som sa, že sa mi budú prekrývať, tak ich mám asi fest nariedko... no som zvedavá, čo z toho vylezie.

Idem si tam dať ďalší film :)

A pinhole day je už budúcu nedeľu (24.apríla)!!!!!!!!
(Ešteže to môžem ratovať digitálom ;-D)

14 apríla 2011

The future is analog

Po niekoľkých rokoch držím opäť v rukách film. Nabíjam Rubikon a teším sa na experiment. Rozhliadam sa po obývačke s okom nalepeným na hľadáčiku Rubikonu a hľadám, ktorý kút poslúži na testovací výcvak.

Chcem hneď vidieť, ako to bude asi vyzerať.

Zrazu si uvedomím, že to nemá význam. Toto je film! Žiadne LCDčko, kde budem svoj slávny obývačkový výcvak hneď vidieť a budem môcť hneď reagovať. Žiadne "hneď" neexistuje, keď sa fotí na film. Pekne sa postaviť do radu a čakať. Vyfotiť 36 obrázkov (tridsaťšesť, nie tristošesťdesiat), zaniesť film vyvolať a o 3 dni sa vrátiť po fotky. Zaplatiť za každý záber, aj za tie čo poletia už na ulici do koša.

Už teraz som nadšená! Ešte som nespravila jediný obrázok a už teraz je to zaujímavé.

The future is analog.

Kuk, strake do hniezda!

....a tam čačky mačky.


12 apríla 2011

Slnečná šesťnástka (sunny 16) alebo načo nám je expozimeter? :)

Vykuklo nám slnko a všetci sa z neho tešíme, však? Poďme teda okrem výroby vitamínu D využiť slnko aj na (ako inak) fotografovanie, konkrétne na určovanie expozície. Bez expozimetra!

Musí byť slnečný deň, však je to SLNEČNÁ šesťnástka!

Nastavíme si manuálny mód. Clonu dáme f16. Nastavíme ISO, aké nám vyhovuje. A teraz to príde - nastavíme si čas úplne bez expozimetra! Čas je pri slnečnej šesťnástke prevrátená hodnota ISO (čiže 1/ISO), resp. hodnota, ktorá je najbližšie.

Príklad: máme clonu f16 nastavenú, slniečko svieti. Zvolíme ISO 100. A čas nastavíme na najbližšiu hodnotu k 1/100s, čiže 1/90s.

V severnejších zemepisných šírkach bude možno potrebné nastaviť o jeden stupeň otvorenejšiu clonu (čiže f11).
Pozor, slnečná šesťnástka je všeobecné pravidlo a so zvláštnymi svetelnými podmienkami bude možno treba trošku experimentovať (braketovať).


A čo v prípade, keď sa nám obrovská hĺbka ostrosti, ktorú poskytuje clona f16, nehodí? Čo ak chceme inú clonu? Pomoc je ľahká - najprv si všetko nastavíme podľa hore uvedeného postupu. Potom prestavíme clonu na tú, ktorá sa nám hodí. A pozor, počítame expozičné stupne, o koľko sme clonu upravili - hop-hop-hop-hop-... Presne o toľko stupňov totiž musíme upraviť jednu z ďalších veličín - ISO alebo čas. Alebo upravíme obe, ale dokopy počet stupňov musí byť rovný tým z úpravy clony. A ktorým smerom? Nuž, ak uberieme clonou svetlo, musíme ju časom/ISOm pridať - teda dáme dlhší čas alebo väčšie ISO. Ak pridáme svetlo (čo bude asi častejší prípad), uberieme časom/ISOm - čiže kratší čas alebo menšie ISO.

Príklad: clona f16, ISO 100, čas 1/90s. Chceme clonu f5.6. A tak krútime koliečkom 13 - 11- 9.5 - 8 - 6.7 - 5.6 (podľa nastavenia foťáku môžete mať aj iné stupne, to je jedno, dôležité je, koľko ste ich od f16 urobili). Máme 6 stupňov (toto konkrétne sú vlastne expozičné polstupne). Clonu sme viac otvorili, tak musíme svetlo ubrať pomocou času (ISO ponecháme rovnaké, v tomto príklade tam aj tak máme 100, čo je u mnohých foťákov minimum). Uberieme o 6 stupňov 1/125 - 1/180 - 1/ 250 - 1/380 - 1/500 - 1/750. Takže výsledné nastavenie je ISO100, clona f5.6, čas 1/750.
Poznámka: vôbec si nemusíme pamätať ako idú expozičné časy a clonové čísla po sebe. Stačí počítať koľkokrát otočíme koliečkom na nastavenie clony a potom presne toľkokrát treba otočiť koliečkom na nastavovanie času.

Tak, zabudnime na expozimeter a poďme sa baviť :) Že predpovedajú iné počasie ako slnečno? O exponovaní iných svetelných podmienok bez expozimetra tu...

05 apríla 2011

U dievčaťa s čiernou rukou

Ani neviem, ako som narazila na jej blog. Suzinqua. Má jednu ruku čiernu, inšpiratívne fotky (a také ja veľmi rada!), skvelý štýl, Holgu (malá závisť) a jeden post venovala mne (veľké ďakujem!!!)
Šup-šup, kliknite na odkazy a choďte sa k nej pozrieť! Ja k nej chodím veľmi rada a často.