22 septembra 2010

Abstrakcia

Po niekoľko (tuším)mesačnej prestávke som sa opäť zapojila do našich foto domácich úloh. Zadanie tej poslednej bolo: abstrakcia.

Fúha...

Aká vlastne je abstraktná fotografia? Pod slovom abstrakcia si totiž môžeme predstaviť kadečo.Definícia hovorí, že abstraktná fotografia zobrazuje predmety inak, než ako vyzerajú "normálne". Nuž, aj pod týmto si môžeme predstaviť kadečo.
Abstraktná fotografia môže mať niekoľko foriem od abstrakcie podstaty fotografovaného objektu až po objavovanie vecí, ktoré sú na fotografii skryté a nie sú jej prvotnou podstatou (niečo ako videť obrázky vytvorené z mrakov na oblohe).

Premýšľala som teda, ktorý námet si vybrať. Ako prvé mi napadlo odfotiť nejakú peknú štruktúru - kôru stromu, betón porastený lišajníkom, ... Ale toto mi vždy napadne ako prvé pri abstrakcii. Rozhodla som sa, že tieto veci mi ostatnú ako záložný plán B, ak by som neprišla na nič iné. ;o)

Napokon ma zaujalo prostisvetlo a jeho hra svetla a tieňa na našom závese v obývačke. Páčili sa mi mäkké línie, ktoré nariasený záves vytváral. A páčilo som sa mi tiež, že mám tento námet priamo doma ;o) Takže napokon vyhral záves.

Fotila som 35mm objektívom, clonu som si nastavila na f8, na takejto fotke totiž nie je čo vypichnúť od pozadia, všetko musí "zapadnúť" do hĺbky ostrosti. Zvyšné hodnoty som nastavila vzhľadom na to, že som fotila vo vnútri a z ruky (to je môj fotografický zlozvyk, ktorý často ospravedlňujem tým, že nemám poriadny statív, len taký pokazený) - takže ISO 400, rýchlosť závierky 1/45s. Fotografiu som previedla do čiernobiela, aby farba nerušila a na fotke ostali len tie línie. Vzhľadom na mäkkosť línií som nezvyšovala kontrast, bála som sa, že by obrázok napokon pôsobil príliš tvrdo.





 

1 komentár:

Jana Hamarova povedal(a)...

Jani, krasne fotky s krasny komentarom! Velmi pekne zhrnute. Nerozmyslala si to okopcit aj do Fotomam? Je to velmi zaujimave citanie a spolu s tou ulohou by bolo super.

Zverejnenie komentára