20 marca 2011

Digitálna dierková komora - prvé zábery

Pred časom som si nejako myslela, že ak nazhŕňam dostatočné množstvo fotonádobíčka, inšpirácia príde sama od seba. A tak som si okrem iného kúpila na ebay aj objektív-neobjektív, ktorý vie premeniť môj foťák na dierkovú komoru. Inšpirácia síce sama od seba neprišla, ale dnes bolo krásne počasie, ktoré človeka trošku nakopne, a tak som okrem iného harampádia, hodila do tašky aj túto vecičku a hor sa s rodinou na prechádzku.


Obrázky sú jemne rozostrené (typické pre digitálne dierkové komory - viac technických detailov o tom napríklad tu) a mne pripadajú ako fotky niečoho, čo reálne ani neexistuje (aj keď trojuholníkové námestie Loon vo Waalre v Holandsku skutočne je! :)

Najstarší synátor mal na sebe oranžovú bundu, a tak som ho požiadala, aby behal v zábere, čo ochotne urobil :) Vďaka tomu je na niektorých fotkách pekný oranžový prvok.

Fotky sú robené pomocou "objektívu" Skink Pancake Pinhole z ebay, normálne sa nacvakne namiesto klasického objektívu, clona f/149 , čas 1.5-2s, ISO 200. Statív som mala so sebou malý GorillaPod (superzoom) a je to šikovná a spratná vecička, ktorú budem brávať so sebou častejšie.
Fotky som upravila, aby pripomínali cross-process pomocou akcie pre Photoshop Pedestria Crossing od Stroopwafel. Pôvodne som ich chcela dať do čiernobielej, ale bolo to také nevýrazné a celý oranžový akcent sa z fotiek samozrejme stratil. Myslím, že takto to má lepšiu šťavu.

ps: clona f149 odhalí aj ten prach, čo sa chystá sadnúť na chip až pozajtra...

ps2: ako by to dopadlo, keby som tento dierkový "objektív" vyskúšala na analógovom foťaku (ktorý *zatiaľ* nemám)? A ako by to dopadlo, keby som pri tej príležitosti vyskúšala naozajstný cross-process? :)

3 komentáre:

Zuzi povedal(a)...

jani, aké super aj ja by som si vyskúšala :o))

Jana Šamalík povedal(a)...

veru je to sranda. a najlepsie na tom je, ze aj ked trosicku v hladaku nieco vidis, nikdy poriadne nevidis, co fotis, cize vysledok je vzdy prekvapenie! :)

Zuuz povedal(a)...

sa desim tej spiny co by u mna vyskocila pri tej clone... :-O
..ale vyskusat to znie zaujimavo.. zeby sme perforovali par krytiek na objektivy..? asi idealne na ten najsirsi ktory mam, nie..?

Zverejnenie komentára