12 apríla 2011

Slnečná šesťnástka (sunny 16) alebo načo nám je expozimeter? :)

Vykuklo nám slnko a všetci sa z neho tešíme, však? Poďme teda okrem výroby vitamínu D využiť slnko aj na (ako inak) fotografovanie, konkrétne na určovanie expozície. Bez expozimetra!

Musí byť slnečný deň, však je to SLNEČNÁ šesťnástka!

Nastavíme si manuálny mód. Clonu dáme f16. Nastavíme ISO, aké nám vyhovuje. A teraz to príde - nastavíme si čas úplne bez expozimetra! Čas je pri slnečnej šesťnástke prevrátená hodnota ISO (čiže 1/ISO), resp. hodnota, ktorá je najbližšie.

Príklad: máme clonu f16 nastavenú, slniečko svieti. Zvolíme ISO 100. A čas nastavíme na najbližšiu hodnotu k 1/100s, čiže 1/90s.

V severnejších zemepisných šírkach bude možno potrebné nastaviť o jeden stupeň otvorenejšiu clonu (čiže f11).
Pozor, slnečná šesťnástka je všeobecné pravidlo a so zvláštnymi svetelnými podmienkami bude možno treba trošku experimentovať (braketovať).


A čo v prípade, keď sa nám obrovská hĺbka ostrosti, ktorú poskytuje clona f16, nehodí? Čo ak chceme inú clonu? Pomoc je ľahká - najprv si všetko nastavíme podľa hore uvedeného postupu. Potom prestavíme clonu na tú, ktorá sa nám hodí. A pozor, počítame expozičné stupne, o koľko sme clonu upravili - hop-hop-hop-hop-... Presne o toľko stupňov totiž musíme upraviť jednu z ďalších veličín - ISO alebo čas. Alebo upravíme obe, ale dokopy počet stupňov musí byť rovný tým z úpravy clony. A ktorým smerom? Nuž, ak uberieme clonou svetlo, musíme ju časom/ISOm pridať - teda dáme dlhší čas alebo väčšie ISO. Ak pridáme svetlo (čo bude asi častejší prípad), uberieme časom/ISOm - čiže kratší čas alebo menšie ISO.

Príklad: clona f16, ISO 100, čas 1/90s. Chceme clonu f5.6. A tak krútime koliečkom 13 - 11- 9.5 - 8 - 6.7 - 5.6 (podľa nastavenia foťáku môžete mať aj iné stupne, to je jedno, dôležité je, koľko ste ich od f16 urobili). Máme 6 stupňov (toto konkrétne sú vlastne expozičné polstupne). Clonu sme viac otvorili, tak musíme svetlo ubrať pomocou času (ISO ponecháme rovnaké, v tomto príklade tam aj tak máme 100, čo je u mnohých foťákov minimum). Uberieme o 6 stupňov 1/125 - 1/180 - 1/ 250 - 1/380 - 1/500 - 1/750. Takže výsledné nastavenie je ISO100, clona f5.6, čas 1/750.
Poznámka: vôbec si nemusíme pamätať ako idú expozičné časy a clonové čísla po sebe. Stačí počítať koľkokrát otočíme koliečkom na nastavenie clony a potom presne toľkokrát treba otočiť koliečkom na nastavovanie času.

Tak, zabudnime na expozimeter a poďme sa baviť :) Že predpovedajú iné počasie ako slnečno? O exponovaní iných svetelných podmienok bez expozimetra tu...

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

akoze uplne mimo, ale tu prsalo tak, ze este teraz mam z toho depku a mokre ponozky :P

Jarka Knapi povedal(a)...

pekne, paci sa mi ze "tocime kolieskom", vyskusam hlavne na mojom Flexarete, aj ked tam nemam koliesko :)

Zverejnenie komentára